„Ez a platform az Európa jövőjéről szóló konferencia központi elemét képezi. A platformon keresztül Ön is hangot adhat véleményének, elmondhatja, hogy milyen Európában szeretne élni, és Ön is kiveheti részét a jövőnk alakításából.” Ezzel a biztató mondattal találja szemben magát az egyszeri állampolgár, aki szeretne részt venni a Konferencia Európa jövőjéről elnevezésű EU-s kezdeményezésben.

Mindez annyira szépen hangzik, hogy szinte hihetetlen. Nézzük akkor meg, hogy mit is jelent mindez a gyakorlatban. Az jó hír, hogy maga a platform az EU valamennyi hivatalos nyelvén, tehát magyarul is elérhető. Természetesen véleményt, javaslatot magyarul is be lehet küldeni.

Annak érdekében, hogy valami struktúrája legyen a folyamatnak, az Európai Bizottság előzetesen kilenc területet is megnevezett, amikben várja a hozzászólásainkat:

  1. Éghajlatváltozás és környezetvédelem
  2. Egészségügy
  3. Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás
  4. Az EU a világban
  5. Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság
  6. Digitális átállás
  7. Európai demokrácia
  8. Migráció
  9. Oktatás, kultúra, ifjúság és sport

A hivatalosan 10. terület pedig az „Egyéb ötletek”, tehát bármi, amit úgy érzünk, hogy lemaradt a listáról.

A platform segítségével egyrészt elmondhatjuk egy-egy kérdésről konkrét véleményünket (Ossza meg álláspontját), bejelenthetjük, ha valamilyen rendezvényt szeretnénk tartani (Szervezzen rendezvényt) és persze a bejelentett események között válogathatunk is, ha valamelyiken részt szeretnénk venni (Vegyen részt egy rendezvényen).

És akkor nézzük a számokat. Cikkünk írásának pillanatában 13.731-en regisztráltak már a honlapon, 3.507 ötletet/javaslatot küldtek már be és 581 rendezvényt jelentettek be.

A platform használatával kapcsolatban az egyik legnagyobb kritika, hogy csak EULogin-nal lehet belépni, véleményt mondani, eseményt beküldeni, tehát mindenképpen regisztrálnunk kell előzetesen. Ha ezt az akadályt sikeresen ugrottuk, akkor persze rögtön felmerül a kérdés: mi történik majd a beérkezett véleményekkel, javaslatokkal. Ki fog válaszolni a lelkes véleményt beküldőknek? Mi lesz a zseniális javaslatommal?

A konferencia a három fő EU-s intézmény (Tanács, Parlament és Bizottság) irányítása alatt működik, a mindennapi munkát pedig az ún. vezető testület koordinálja. Az előbbiekben felvetett kérdésekre tehát nekik kell megtalálniuk a megnyugtató választ. Szólunk, ha megtudunk valamit.

By EH