Új szabályokat fogadott el az EU-ban keletkező hulladék mennyiségének csökkentése és az újrahasználat növelése érdekében az unió fő döntéshozó szerve, a Tanács. A rendeletnek köszönhetően sokkal kevesebb csomagolási hulladék keletkezik majd a jövőben, a rendelet ugyanis kötelező erejű újrahasználati célértékeket határoz meg, korlátozza az egyszer használatos csomagolások bizonyos típusait, és előírja, hogy a gazdasági szereplők minimalizálják a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét.

Az új szabályok az alábbi csomagolási követelményeket határozzák meg:

  • 2030-ra és 2040-re teljesítendő célértékek az újrafeldolgozott tartalom minimumarányára vonatkozóan (ez a célérték az egyszer használatos műanyag palackok esetében a 65 százalékot is eléri 2040 távlatában);
  • a csomagolás tömegének és térfogatának minimalizálása, valamint annak elkerülése, hogy feleslegesen csomagolóanyagok felhasználására kerüljön sor;
  • a „aggodalomra okot adó anyagok” minimalizálása, ideértve azoknak az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásoknak a forgalomba hozatalára vonatkozó korlátozásokat is, amelyek a küszöbértékeket meghaladó mértékben tartalmaznak PFA-anyagokat;
  • A címkézési, jelölési és tájékoztatási követelmények (például azok, amelyek az anyagösszetételre vagy az újrafeldolgozott tartalomra vonatkoznak) azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztók könnyebben tudják a hulladékot szétválogatni, és tudatosabban tudjanak a termékek közül választani.

Az új szabályok korlátozásokat vezetnek be az egyszer használatos műanyagcsomagolásra vonatkozóan a következő termékkategóriák esetében:

  • az 1,5 kg-ot el nem érő mennyiségű előrecsomagolt gyümölcsök és zöldségek;
  • a szállodákban és éttermekben felszolgált és elfogyasztott ételek és italok;
  • a szállodákban és éttermekben egyadagos kiszerelésben kínált fűszerek, szószok, kávékrémesítők és cukor;
  • nagyon könnyű műanyag zacskók (például a piacokon ömlesztve értékesített élelmiszerek eladásakor kínált zacskók).

Az új szabályok értelmében az ételeket és italokat elvitelre értékesítő cégeknek fel kell kínálniuk vevőiknek a lehetőséget, hogy többletköltségek nélkül saját tárolóedényeiket tölthessék meg az általuk megvásárolt italokkal, illetve készételekkel.

Noha az újrafeldolgozás aránya nőtt az EU-ban, a csomagolásból származó hulladék mennyisége gyorsabban növekszik, mint az újrafeldolgozott csomagolási hulladék mennyisége. 2022-ben személyenként közel 186,5 kilogramm csomagolási hulladék keletkezett az EU területén, ebből 36 kg műanyag csomagolás volt. Ez azt jelenti, hogy az EU-ban minden egyes nap fél kilogrammot tesz ki az egy főre eső csomagolási hulladék mennyisége.

By EH