Az adriai- és jón-tengeri régióra vonatkozó uniós stratégia (EUSAIR) tagja lett San Marino, az alig 33 000 lakost számláló miniállam. A még erősebb regionális együttműködés és a szélesebb körben folytatott párbeszéd integráltabb stratégiát eredményez, és remények szerint a nyugat-balkáni bővítési folyamatot is támogatja majd.

San Marino jelezte, hogy szeretne részt venni az egyeztetésben olyan fontos témákról, mint a környezetvédelem, a természeti erőforrások vagy a turizmus. A Covid-járvány már bizonyította, hogy a regionális együttműködés – elsősorban a szomszédos olasz régiókkal – segít megbirkózni az egészségügyi válsághelyzettel, és a helyi lakosság támogatását is megkönnyíti.

San Marino a világ legkisebb országainak egyike. Dél-Európában helyezkedik el, Olaszország teljesen körülöleli. A világ legrégebben fennálló, egyben legkisebb területű (61 négyzetkilométeres) köztársasága. 1988-ban az Európa Tanács tagja lett, az ENSZ-be 1992-ben lépett be.

Bár San Marino hivatalosan nem tagja az Európai Uniónak, megegyezés alapján saját fizetőeszközeként használhatja az eurót, és joga van saját euróérméket verni. Az euró bevezetése előtt a San Marino-i lírát használták, amely lényegében az olasz lírával megegyező pénz volt. A turizmus több mint 50 százalékát hozza az ország GDP-jének, éves szinten több mint hárommillió turista látogat el ide.

By EH