Még az év végi szünet előtt, 2019. december 18-án szavazott az Európai Parlament arról, ki legyen az Európai Ombudsman. A posztra öten is jelentkeztek: Giuseppe Fortunato, aki Olaszország Campania régiójának jelenlegi ombudsmanja, Julia Laffranque, Észtország által delegált bíró a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságán, a lett Nils Muižnieks, aki az Európa Tanács emberi jogi biztosa volt, Cecilia Wikström, volt svéd európai parlamenti képviselő és az ír Emily O’Reilly, aki jelenleg is betöltötte ezt a tisztet. A képviselők végül titkos választással, 320 szavazattal az ír Emily O’Reilly mandátumát hosszabbították meg újabb öt évre.

Az előírások szerint az európai választások után felálló új Európai Parlament egyik első feladata az Európai Ombudsman kiválasztása, akinek feladata, hogy kivizsgálja az uniós intézmények és szervek hivatali visszásságaival kapcsolatban benyújtott panaszokat, illetve proaktív módon tanulmányozza a szélesebb körű rendszerszintű problémákat. Ennek részeként az régi-új ombudsman január 6-án már ki is adott egy új állásfoglalást az EU Tanácsának soros elnöksége szponzorálási gyakorlatával kapcsolatban.

Az ügy a román elnökséghez kapcsolódik: történt ugyanis, hogy a román EU elnökséget – csak úgy, mint számos más elnökség esetében – magáncégek is támogatták, autóipari, telekommunikációs, energiaipari cégek, egy sörgyár, illetve egy üdítőitalokat is gyártó cég. Egy európai fogyasztóvédelmi szervezet az Európai Tanácshoz fordult azzal a kérdéssel, hogy árulja el, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy cégnek, ha szponzor szeretne lenni. A Tanács a szervezetnek megküldött válaszában közölte, hogy ez nem az EU, vagyis a Tanács ügye, hanem az aktuális tagállamé. A fogyasztóvédelmi szervezet nem elégedett meg ezzel a válasszal és az Európai Ombudsmant kereste meg. Emily O’Reilly hivatala a most nyilvánosságra hozott álláspontjában kifejti, hogy a nagyközönség számára az EU Elnökség kapcsán egyáltalán nem válik ketté az EU és az adott tagállam szerepe, mindketten „az EU-t” képviselik, azért különösen oda kell figyelni, hogy kik és milyen magáncégek támogatják az elnökséget. Felkérte tehát a Tanácsot, hogy dolgozza ki a szponzoráció átlátható feltételeit. A Tanácsnak három hónapja van, hogy reagáljon az ajánlásra.

Talán ez is hozzásegít mindannyiunkat ahhoz, hogy minél többet tudjunk meg a nyilvánosság bajnokának egyáltalán nem nevezhető Európai Tanács munkájáról!

Az Európai Ombudsman honlapja:
https://www.ombudsman.europa.eu/hu/home

Az Európai Ombudsman ajánlása az EU Tanácsa soros elnökségének szponzorációjáról:
https://www.ombudsman.europa.eu/hu/recommendation/en/123134

By EH