Kilenc millió

Igen! Kilenc millió EU-s állampolgár támogatta 2012 óta a több tucatnyi európai polgári kezdeményezést, melyek célja az volt, hogy bizonyos, eddig nem szabályozott kérdésekben szülessen EU-s jogszabály. Eddig öt ilyen kezdeményezésnek sikerült a minimálisan egy millió állampolgári támogatást begyűjtenie. Ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy az EU komolyan vegye az ügyet. A sikertörténet ezzel itt véget is ért. Ami a várakozással szemben eddig ugyanis nem történt meg: az Európai Bizottság az öt esetben nem kezdeményezett a döntéshozó Európai Tanácsnál és az Európai Parlamentnél jogi szabályozást. Emiatt egyre élesebb kritikák fogalmazódtak meg civil oldalról.

Ugyanakkor most van napirenden az európai polgári kezdeményezés (ECI) gyakorlatának felülvizsgálata. Civil oldalról aktív lobbizás kezdődött annak érdekében, hogy az egy milliós határt elérő civil kezdeményezéseket vitassa meg a Parlament plenáris ülése a bizottsági véleményezés előtt.

Mi is azon a véleményen vagyunk, hogy ha egy konkrét európai ügyben különböző tagállamokból sikerül egy millió EU-s állampolgár támogatását megszerezni, akkor foglalkozhat vele – reális időkeretek között – az Európai Parlament is. Ezen a ponton és így érhet értelmes módon össze a gyakorlatban sokszor széttartó közvetlen állampolgári és képviseleti demokrácia eszméje.

Mi történik most? A tervek szerint az Európai Parlament 2018. július 5-én szavaz az ügyről. Az előterjesztés nem tartalmazza az előzőekben ismertetett civil kiegészítő elképzelést. Ezért egy nyílt levél megfogalmazására került sor, melynek címzettje a 751 európai parlamenti képviselő. Lényege: az Európai parlament játsszon a javaslatnál nagyobb szerepet az egy millió EU-s állampolgár támogatását élvező ügyek megvalósításában.

A nyílt levél civil szervezeti támogatókra, aláírókra vár. Ha egyetért az abban foglaltakkal, kérjük támogassa és írja alá.

A kezdeményezésről részletesen itt olvashat:
http://www.citizens-initiative.eu/call-for-co-signatories-join-the-epforgetusnot-campaign/

A nyílt levelet itt olvashatja:
http://www.citizens-initiative.eu/wp-content/uploads/2018/06/Open-letter-to-the-European-Parliament-for-sending-on-2.7.2018.pdf

A levelet aláírni itt lehet:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSegqMws15sllwYsCF6hgmXy7jI-KBHjtwP4_RAQLV_0Qsozcg/viewform