Ez nem római vakáció

Másfél éve, 2016 szeptemberében az Európai Parlament plenáris ülésén mondta el éves beszámolóját Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Ebben széleskörű vitát kezdeményezett arról, melyen irányba is forduljon Európa hajója.

2018. február 15-16-án 10 ország civil szervezeti képviselői találkozhattak az olasz fővárosban, hogy ottani kollégáikkal együtt (1) elmondják véleményüket arról, mi is valósult meg az elnöki elképzelésekből és (2) javaslatokat tegyenek a lehetséges következő lépésekre.

Nem kell szépíteni a dolgot: az eddigi teljesítmény értékelése meglehetősen „karcosra” sikeredett. Az volt az uralkodó vélemény, hogy ez a jó szándékú, felülről útnak indított kezdeményezés megvalósítása számos sebből vérzik: az EU-s intézmények szintjén hiányzik a koordináció (miért nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?), visszajelzés nélkül egy sötét lyukba hullanak a társadalmi javaslatok és egyáltalán nem látszik, mire fut ki ez az egész folyamat.

Azért önkritikus civil vélemények is elhangzottak: csak „földszintes” javaslatokkal rukkolunk elő leginkább, melyekből hiányzik az európai távlatosság, szívesen mondunk tegnapi véleményünknek ellent és nem fárasztjuk magunkat azzal, hogy olyanokat is igyekezzünk bevonni az Európával foglalkozó beszélgetésekbe, akiket érthetően egészen más (napi) gondok nyomasztanak.

A számos civil javaslat közül érdemes megemlíteni a 2019. május második felében megrendezésre kerülő európai parlamenti választásokat. El kell magyarázni az ekkor először szavazóknak a részvétel fontosságát és tétjét. Az az ötlet is támogatást kapott, hogy legyen egy európai lista, vagyis ne csak a tagállami, sokszor nagyon is sajátos érdekek és szempontok alapján dőljön el, ki lesz 5 évre az új Európai Parlament tagja.

A római rendezvény az „Európa a polgárokért” EU-s program támogatásával valósult meg. A római rendezvény házigazdája a Nemzetközi Európa Mozgalom olasz tagszervezete volt; a több részből álló programsorozat koordinátora az Európa Ház.

A rendezvény meghívóját itt, programját itt, az esemény következtetéseit tartalmazó angol nyelvű dokumentumot pedig itt olvashatja.