Veszprém 2023

2023-ban Veszprém viselheti majd az „Európa Kulturális Fővárosa” címet. A pályázatokat elbíráló szakmai testület – melyben a magyar hatóságok delegáltjai is részt vettek – december 13-14-i budapesti ülése után tette meg végső javaslatát. A címre hivatalosan hét város (Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém) adta be pályázatát, majd az előválogatás után Debrecen, Győr és Veszprém maradt talpon. A három város 2018 novemberéig nyújthatta be kiegészítéseit az eredeti pályázatukhoz a végleges döntés megszületése előtt.

Érdekes és tanulságos olvasmány a bizottság értékelése: a legtöbb magyar pályázat esetében az úgynevezett „európai dimenziót” hiányolta, vagyis azt, hogy a programok során az európai együttműködés, a közös európai értékek előtérbe helyezése lenne az egyik legfontosabb cél. Számos pályázatnál vagy a magas bérköltségeket, vagy az indokolatlanul magas reklámköltségeket kifogásolták.

De mit is ígér Veszprém a pályázatában? Már a címmel üzenni szeretnének: Túllépni. A tervek szerint a programok Budapesten, az előítéleteken, a bizalmatlanságon, az unalmas keddeken, az akadályokon és a közömbösségen is túllépnek. Új párbeszédeket, vitákat ígér a feszültségek feloldására, a másféleség, az európai valóságok széles spektrumának felfedezésére, de célja, hogy a vidéki településeknek új funkciókat találjon. Még van pár évük a felkészülésre.

Idén egyébként Leeuwarden (Hollandia) és Valletta (Málta), jövőre Matera (Olaszország) és Plovdiv (Bulgária) lesz Európa Kulturális Fővárosa. A címen 2020-ban Rijeka (Horvátország) és Galway (Írország), 2021-ben Elefszína (Görögország), Temesvár (Románia) és Újvidék (a címre uniós tagjelölt országként pályázhatott Szerbia második legnagyobb városa), míg 2022-ben Kaunas (Litvánia) és Esch-sur-Alzette (Luxemburg) osztozik majd.

További információ:
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/capitals-culture_en

Veszprém nyertes pályázata:
http://www.veszprem.hu/veszpremieknek/images/stories/Bid_book_2018_HU.pdf

A bírálatot elvégző szakmai testület értékelése:
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/sites/creative-europe/files/files/ecoc-2023-hungary-preselection_en.pdf