Továbbra is Duna

A kétkedők számára csattanós válaszként értelmezhető az a teltházas rendezvény, mely egyben a Duna régió Stratégia ezévi hazai civil nyitórendezvénye is volt. A házigazda Európa Ház és a vele együttműködő TESZ és GTTSZ arra törekedett, hogy a 2017. március 9-én Budapesten tető alá hozott konferencia ne csak címében („A mi folyónk”), hanem mondanivalójában és stílusában is jelezze: a civilek komolyan veszik közreműködésüket az ezévi dunás magyar elnökség programjaiban.

Csak emlékeztetőül: a 2017 október végén fővárosunkban megrendezésre kerülő központi esemény az éves fórum címe: „A biztonságos, összekapcsolt és virágzó Duna Régió” is jelzi, hogy milyen kérdésekre érdemes annak koncentrálnia, aki társadalmi oldalról és szakmai alapon kíván véleményt nyilvánítani a felkészülés során. Ezek a kérdések, vagyis az energiabiztonság, a tiszta közlekedés és az infrastruktúra fejlesztése kerültek terítékre a rendezvényen civil megközelítésben. Mint a Duna Stratégia 2017-es magyar elnökség képviselőjétől megtudtuk, következik három tematikus előkészítő rendezvény, az idén is lesznek nemzetközi Duna-napos programok (június 29.), kulturális fesztivál és fotó pályázati felhívás és kiállítás színesíti a kínálatot. De ami a mi civil szempontunkból leginkább figyelemre méltó: szeptember első felében civil nap is lesz, ahol többek között megfogalmazhatjuk, mi mindent szeretnénk viszont látni az október végi hivatalos záró rendezvényen elfogadásra kerülő dokumentumban.

Közben a hétvégén (2017. március 25.) Székesfehérváron a középiskolás vetélkedő döntőjén szereplő csapatok azon törhetik majd a fejüket, vajon hány híd és átkelő van a Dunán a németországi Ulm városában. (El ne mondják a versenyzőknek, kedves olvasóink, hogy 29!).

A hagyományos konferencia kereteket nemcsak irodalmi betétek színesítették (igen, Adynak is van Duna verse!), hanem helyszíni gép (nyomogatós) szavazással véleményt lehetett mondani dunás kérdésekről is. Ízelítőül egy példa: arra a kérdésre, hogy „Ön szerint melyik területre fordítson kiemelt figyelmet a Duna Stratégia?” a következő válaszok érkeztek százalékos megoszlásban

a) természetvédelem 27,27%
b) fenntartható energia 12,12%
c) tudásalapú társadalom 21,21%
d) közlekedés 18,18%
e) versenyképesség 21,21%

A többi kérdésre adott válaszokat itt olvashatja: 17-03-09 Duna konferencia szavazas eredmenyek

Dr. Oroszi Viktor előadása: A mi Dunánk Konf-DRS_prezentáció 2017-03-09

Dr. Farkas István előadása: FarkasIstvan_Duna

Gerencsér Zsolt előadása: Gerencsér Zsolt 3_9 Duna a mi folyónk