Hamis áruk Európában

Az EU-ba érkező áruk 6,8%-a hamis vagy kalóz áru az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen elkészített jelentése szerint. Mindez összesen 121 milliárd eurót jelent.

A valóságban ennél még rosszabb a helyzet, a most megjelentetett adatok ugyanis csak a tagállamok vámhatóságai által a határokon elkobzott áruk összesítését tartalmazza, a belföldön, vagyis a tagállamokban gyártott hamisítványokat nem. A 2016-os jelentés adataihoz képest mindez Európában 1,8%-os növekedést jelent. A világon továbbra is az amerikai cégek a legnagyobb károsultak, Európában a Franciaországban, Svájcban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban bejegyzett vállalkozások jogait sértik meg leginkább. A „legfertőzöttebb” területek a ruha és cipő, a luxus kozmetikumok és a játékok, de egyre több a hamis telefon, alkatrész és a gyógyszeripari termék is megjelent a piacon. A hamis áruk fele Kínából származik, a többi termék leginkább Indiában, Thaiföldön, Törökországban, Malajziában, Pakisztánban és Vietnámban készül. Európa esetében az áru jellemzően Albánián, Egyiptomon, Marokkón és Ukrajnán keresztül érkezik be.

A teljes jelentés itt olvasható:
https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/reports/trends_in_trade_in_counterfeit_and_pirated_goods/trends_in_trade_in_counterfeit_and_pirated_goods_en.pdf