Ha ma lenne a népszavazás az Egyesült Királyságban

Tegnap hozták nyilvánosságra azt az új felmérést, amit a NatCen és a The UK in a Changing Europe kutatócsoportok készítettek a Brexitről. A friss adatok szerint, ha ma lenne a szavazás, akkor a válaszadók 59%-a szavazna a maradásra és 41%-a a kilépésre. A felmérés alapján az is kiderült, hogy tulajdonképpen a 2016-os referendum óta a két szavazótábor nem változott: aki akkor a kilépésre szavazott, az továbbra is meg van győződve arról, hogy ez a lehető legjobb megoldás az országnak, azok pedig, akik akkor a maradás mellett álltak ki, továbbra is úgy gondolják, hogy rossz döntés kilépni az EU-ból. A változást az „új” szavazók véleménye hozta: talán a keserves Brexit tárgyalások láttán is ma azok is azt mondják, hogy elmennének szavazni, akik 2016-ban még otthon maradtak, illetve az azóta szavazókorúvá válók körében is a maradás a népszerűbb.

Amikor arról kérdezték, hogy továbbra is biztosítsa-e az Egyesült Királyság az EU tagállamaiból érkezőknek a szabad letelepedést és munkavállalást, akkor a válaszadók 60%-a adott kedvező választ, míg 39% mondta azt, hogy nem. Ez változás a 2016 szeptemberi 49 és 51%-hoz képest. A jelenlegi brit belpolitika egyik legégetőbb kérdése a Brexittel kapcsolatban, hogy mi legyen a brit-ír határon. 2016 szeptemberében még 45% mondta azt, hogy elfogadhatónak tartja az ún. “kemény határt”, vagyis a határellenőrzést a két orszg között, ma már csak 31%, míg két éve 29% volt ellene, idén nyáron viszont már 38%. Végül egy kis gazdaság: a válaszadók 25%-a szerint a Brexit jót tesz a brit nemzetgazdaságnak, 51%-uk szerint viszont rosszabb lesz a helyzet.

A kutatásból egy biztosan kiderült: a válaszadók többsége a gazdaság és saját helyzetük alakulásán fogja lemérni, hogy az Egyesült Királyság és az EU között tervezett kilépési szerződés jó vagy rossz-e, nem pedig a konkrét szöveg elemzésével.

További információ a felmérésről:
http://ukandeu.ac.uk/what-might-lead-voters-to-change-their-minds-about-brexit/

A teljes felmérés itt olvasható:
https://whatukthinks.org/eu/wp-content/uploads/2018/09/WUKT-EU-Briefing-Paper-14-July-18-Analysis-paper_v3.pdf