Európai konzultációk

2018 februárja óta, amikor az Európai Tanács, vagyis a tagállamok állam- és kormányfői informálisan megvitatták a francia köztársasági elnök kezdeményezését, arról, hogy a tagállamok szervezzenek minél több konzultációt annak érdekében, hogy közvetlen információkhoz jussanak az állampolgároktól arról, milyennek képzelik el az Európai Unió jövőjét, több száz eseményre került sor Európa szerte. Az Európai Politikai Központ (EPC) november 16-án tette közzé friss beszámolóját, melyben elemzik, mik a tapasztalatok, melyik tagállam hogyan „teljesítette a feladatot”.

Nem meglepő, hogy a legtöbb konzultációra (több mint 1000) Franciaországban került sor. Itt a kormány 600.000 eurót biztosított ezek megszervezésére, melyre bármely szervezet pályázhatott. Spanyolországban ugyan csak 100 eseményre került sor, de ezt többek között azzal magyarázzák, hogy a politikai osztályban abszolút konszenzus van az Európa-politikáról és arról, hogy az ország jövőjét az EU-n belül képzelik el, így az “utca emberét” nehéz vitára invitálni erről a kérdésről. Lengyelországban eddig 10 eseményre került sor. Itt civil szervezeteket nem vont be a kormány és az alkalmakat leginkább arra használta ki, hogy a kormányzat különböző elképzeléseit ismertesse. Romániában eddig 11 eseményre került sor és az elemzők szerint a legnagyobb probléma az volt, hogy bár az ország 2019 január 1-vel veszi át a soros elnöki tisztet, a romániai társadalom számára mégsem biztosították a megfelelő láthatóságot.

Összességében a beszámoló azt állapítja meg, hogy mivel nem volt egységes forma, elképzelés, a tagállamok maguk dönthették el hogyan kezelik a konzultációkat, nagyon nehéz egységes eredményeket várni ezektől az eseményektől. Ráadásul az Európai Bizottság párhuzamosan szervezi a tagállamokban azokat az “állampolgári dialógusokat”, melyek az Európa jövőjével foglalkozó Juncker-féle fehér könyvről szólnak. Az állampolgár számára tehát nem egyszerű követni az eseményeket.

A teljes beszámoló angolul itt olvasható:
http://www.epc.eu/pub_details.php?cat_id=1&pub_id=8839