Bizalom

Nagy port kavartak fel az Eurobarometer legutóbbi, a 2018 novemberében felvett adatok alapján megjelentetett jelentései. Még azok is megismerték ezt a rendszeres felmérést, akik egyébként nem szoktak EU-s dokumentumok böngészésével foglalkozni. De mi is volt olyan felkavaró ezekben az adatokban? Az Eurostat, az Európai Unió Statisztikai Hivatala minden évben kétszer, tavasszal és ősszel felteszi ugyanazokat a kérdéseket az EU állampolgárainak, így azokból különböző tendenciák is kiolvashatóak. Most talán a májusi EP választások közeledtével a szakértők fokozottabb érdeklődéssel figyelik, mit is gondol az „átlag” európai.

Ami megállapítható: míg a nemzeti kormányokban összeurópai szinten 35% bízik meg, addig az EU-ban 43%. Aggasztó tendencia lehet, hogy két alapító tagállamban is brit „magasságokat” ért el az EU-ban való „nem bízás”: Olaszországban a válaszadók mindössze 36%, Franciaországban pedig 33% mondta azt, hogy inkább bízik az EU-ban. Ehhez képest a britek hagyományos 31 és a görögök 26%-a szinte magasnak mondható.

A kérdezők arról is kérdeztek, hogy a válaszadók mit tartanak az EU legnagyobb eredményeinek. 59% említette az áruk, az emberek és a szolgáltatások szabad áramlását, 55% a békét a tagállamok között, 26% az eurót és 25% az Erasmus+ programot, amit leginkább az egyetemi ösztöndíjjal azonosítanak. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy Olaszországban 20%, Romániában pedig 24%-a, de még Magyarországon is 17%-a válaszadóknak nem ért egyet az állampolgárok tagállamok közötti szabad mozgásával.

Ami az EU előtt álló legfőbb kihívásokat illeti, a bevándorlást (40%), a terrorizmust (20%) és a tagállamok közpénzfelhasználását (19%) említették az első három helyen. Érdekes itt is megnézni a részleteket: a bevándorlás legtöbben Észtországban (65%), Máltán (61%), Csehországban (58%) és Szlovéniában (58%) említették. A legkevésbé tartják kihívásnak olyan tagállamokban, mint Svédország (38%), Ausztria (38%), Franciaország (35%) és Írország (32%). Ugyanakkor a tagállamok közpénzfelhasználását Hollandiában 34%, Németországban 30%, Finnországban 29% és Ausztriában 28% említette fontosnak, míg Bulgáriában 10%, Litvániában és Szlovéniában 11-11%, Lengyelországban pedig csak 12% tartotta ezt fontos kérdésnek. Ami minket, magyarokat illet, a válaszadók szerint európai szinten leginkább a bevándorlással (54%), a terrorizmussal (29%) és a közpnzek felhasználásával (16%) kellene foglalkozni. Arra a kérdésre viszont, hogy az adott tagállamban mik jelentik a legnagyobb problémát a a magyarok az egészségügyet (40%), az emelkedő árkat (29%) és a bevándorlást (21%) nevezték meg.

További információ:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-6896_hu.htm

A teljes felmérés itt olvasható:
http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/standard/surveyky/2215