Beszámoló a konzultációról

Még nem ért ugyan véget, de a Bizottság kérésére elkészült az első helyzetértékelő jelentés az Európa jövőjéről szóló online konzultációról és a párhuzamosan szervezett civil párbeszédekről. 2018. december 12-ig Európa szerte 76.142-en töltötték ki a kérdőívet. Mi magyarok igen előkelő helyen szerepelünk, Franciaország (22.869 fő) és Németország (10.021 fő) után rögtön mi jövünk 7.830 kitöltött kérdőívvel. Ha összehasonlításként csak a visegrádi négyeket nézzük, akkor még inkább kiemelkedő a magyar érték: Lengyelországból 4.249, Szlovákiából 844, míg Csehországból mindössze 718 válasz érkezett. Köszönjük olvasóinknak is, hogy ilyen aktívan vettek részt a konzultációban.

Ami a tartalmi kérdéseket illeti, nagy meglepetés nem okozott a top három téma ami a leggyakrabban felmerült a válaszadók részéről, vagyis mely területeken várnák el, hogy aktívan lépjen fel az EU: közös kül-és védelmipolitika (24%), (2) migráció és menekültügy (23%) és (3) környezetvédelem (22%). Szorosan követi ezt a antidiszkrimináció, a szociális egyenlőtlenségekkel kapcsolatos kérdések (19%), a közös gazdaságpolitika, az adózás és az adóelkerülés kérdései (19%), illetve a tagsággal kapcsolatos kötelezettségek betartása (18%) ügye.

Érdekes megnézni még, hogy tagállamokra lebontva, mely kérdések jelentek meg az átlagnál gyakrabban. A közös kül- és védelmipolitika különösen fontos volt eddig a német, a bolgár, a görög és az osztrák válaszadóknak. A korrupció ügye Bulgária, Románia és Magyarország esetében, a migráció és a menekültügy Szlovákia, Málta, Ciprus és Horvátország, míg a megújuló energiaforrások ügye Belgium, Finnország, Litvánia, Dánia és Hollandia számára bizonyult kiemelkedően fontosnak.

A konzultáció még nem ért véget, a tervek szerint egészen az európai parlamenti választásokig még ki lehet tölteni a kérdőívet.

A kérdőív itt elérhető:
https://ec.europa.eu/consultation/runner/Future-of-Europe

A jelentések itt olvashatóak:
https://ec.europa.eu/commission/progress-reports-citizens-dialogues-and-consultations_hu