Ami összeköt


Május 23-26. között kerül sor az európai parlamenti választásokra, ami fontos változások beindítója lesz az Európai Unió elkövetkező történetében. A tervek szerint július 2-án tartják meg az újonnan megválasztott Európai Parlament alakuló ülését, majd még júliusban megválaszthatják a Bizottság új elnökét, szeptember-októberben pedig a szakbizottságok meghallgathatják a biztosjelölteket, így még október vége előtt felállhat az új Európai Bizottság. Jean-Claude Juncker a Bizottság leköszönő elnöke az Euractivnak adott interjút, amiben az elmúlt ötéves munkája legnagyobb tévedésének azt nevezte, hogy elfogadta David Cameron akkori brit miniszterelnök kérését és belement abba, hogy a Brexit referendum előtt az EU semmilyen kampányt ne folytasson az Egyesült Királyságban. „Hiba volt hallgatni ebben a fontos pillanatban” – fogalmazott Juncker.

A május végi választások közeledtével áprilisban az EP is készíttetett egy felmérést a választókkal arról, érzelmileg hogyan viszonyulnak az Európai Unióhoz. Legelőször is arra kérdeztek rá, hogy milyen érzés jut eszébe a válaszadónak az Unióval kapcsolatban. Összeurópai szinten 33% nevezte meg a kételyt, 28% a reményt, 27% a bizalmat, míg 5% a félelmet. Írországban reménykednek leginkább az EU-ban (51%), őket követik a litvánok (44%), az osztrákok és a finnek (37-37%). A legkételkedőbbek a csehek (51%), a görögök (42%) és a hollandok (40%). A reményt leginkább a románok (40%), a horvátok, az olaszok és a luxemburgiak látják az EU-ban (36%). Ami minket, magyarokat illet, nálunk az adatok szerint 29% érez kételyt, 23% reményt, az uniós átlagnál többen bizakodnak (30%) és 6% érez félelmet az EU hallatán. Ami viszont talán még ennél is fontosabb, az az, hogy a válaszadók 80%-a szerint fontosabbak azok a dolgok, amik összekötnek minket azoknál, amik szétválasztanak.

A teljes felmérés itt olvasható:
http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/eurobarometer/2019/emotions-and-political-engagement-towards-the-eu/report/en-flash-2019.pdf

Az Euractiv cikke:
https://www.euractiv.com/section/uk-europe/news/juncker-regrets-not-having-interfered-in-brexit-referendum-campaign/