A Dunáról Bukarestben

Románia látta el az év első felében az Európai Tanács soros elnöki tisztével kapcsolatos embert próbáló feladatokat. Erre az időszakra, pontosabban május utolsó napjaiban került sor az európai parlamenti választásokra, melyeket lázas számolgatás és mai napig tartó utómunkálatok követtek illetve követnek a mai napig. Közben magas hőfokon izzott a nyugvópontra talán soha nem jutó román belpolitikai küzdelem. Ilyen ideálisnak még véletlenül sem mondható külső és belső szorító körülmények között gyűltek össze június 27-28-án Bukarestben hagyományos éves fórumukra az EU Duna Stratégiájának elszánt hívei: képviselők, politikusok, szakértők, önkormányzati emberek, vállalkozók és a kérdéssel tudományos igénnyel foglalkozók. A mintegy 800 résztvevő között természetesen ott lehetett találni a civil társadalom területéről érkezőket is, így a Danubiana Hálózatot létrehozó és koordináló Európa Ház képviselőit is.

Figyelmet mindenek előtt azzal a Bukarest központjában egy sétálóutcában felállított információs stand segítségével sikerült keltenünk, ahol arról tájékoztattuk a meglepett, de barátságos helybélieket, hogy a „Dunának Oltnak egy a hangja” megközelítés jegyében mi az együttműködés lehetőségeit hoztuk és keressük. Lehetőleg konkrét ügyekben és a mindennapokban.

De vissza a konferenciaterem falai közé: az EU kétévente beszámolót készít arról, hogyan halad (halad?) a négy makro-regionális stratégia, köztük a Dunával foglalkozó végrehajtása. Mi merészen arra vállalkoztunk, hogy a következő, vagyis 2021 elejére várható hivatalos dokumentum kibocsátásával párhuzamosan kidolgozzuk a magunk civil értékelését és elmondjuk a baltiakkal, az ión-adriai tengeriekkel és az alpesiekkel közösen, mit és hogyan szeretnénk tenni egy állampolgárbarát előrehaladás érdekében ezen az EU-s területen. A gondolat kezdeti fogadtatása kifejezetten biztató volt. Már csak meg kell valósítani. Rajtunk nem fog múlni.