A Duna legjava

Éppen ezekben a napokban zajlik Szófiában az EU Duna Régió Stratégia 7. Éves Fóruma. Idén ugyanis Bulgária tölti be a soros elnöki tisztet. Az Éves Fórum előkészítésére október 12-én Budapesten szakmai konferenciára került sor.

A Magyar EU-elnökség idején, 2011-ben került elfogadásra az Európai Unió Duna Régió Stratégiája. Alapvető feladata, hogy a folyó vízgyűjtő területén lévő 14 ország közötti együttműködést magasabb szintre emelje az élet legkülönbözőbb területein, jelentsen ez többek között gazdasági növekedést, munkahelyteremtést vagy környezetet védő kezdeményezéseket. Fontos, hogy mindez a térségben élő több mint 100 millió ember jólétét, életminőségének javítását szolgálja.

Magyarország kezdettől fogva aktív szerepet játszott a Duna Stratégia megvalósításában. Tavaly mi láttuk el az elnökséggel járó feladatokat, idén Bulgária a soros. Központi témájuk a turizmus. A bolgár elnökség záróeseményére, az Éves Fórumra október 18-19-én Szófiában kerül sor jelentős magyar részvétellel.

Eredményes szereplésünket elősegítendő a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Európa Ház szervezésében hazai civil szervezetek részvételével konferenciának adott otthont október 12-én Budapesten. „A Duna legjava” címmel megrendezett esemény alkalmat adott arra, hogy a világjelenséggé váló turizmusról gyakorlatias, az állampolgár számára jól érthető és a hagyományostól eltérő megközelítésben lehessen beszélni. Jelentette ez többek között az ökoturizmusnak a nemzeti parkok által kínált lehetőségeinek jobb kihasználását, a kajakosokat vonzó vízivándor programba történő bekapcsolódást vagy a Duna menti országokat összekötő kerékpárutak tudatos használatát.

2018 a kulturális örökség európai éve is. S hogy ez milyen jó lehetőségeket kínál Magyarország számára, azt jól példázta az az előadás, mely a dunai limes, az ókori római birodalom határvonalán található építményeket kívánja az UNESCO világörökség programjába felvetetni – és nem mellesleg jól látogatható helyszínekké fejleszteni.

A számos javaslat körül általános tetszést aratott a Duna kártya gondolata, melynek birtokosa nemcsak itthon, hanem a folyómenti országokban részesülhetne különböző kedvezményekben.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban egy tipikusan civil megközelítés: a turizmus számtalan kihasználatlan lehetőséget kínál a közvetlen emberi kapcsolatok kialakítására, egymás jobb megismerésére és ezáltal a bizalom légkörének megteremtésre, melyre változatlanul igen nagy szükség van térségünkben.

A házigazda Európa Ház képviselője vállalta, hogy a budapesti tanácskozás üzenetét megismerteti a szófiai Duna Éves Fórum résztvevőivel.

A konferencián elhangzott előadások itt olvashatóak:

A Szófiában bemutatott üzenet itt olvasható: 18-10-12 best of danube communique EN